Artikelen‎ > ‎Berichten‎ > ‎

Wiki Google APPS

Geplaatst 8 apr. 2010 02:00 door Guus van der Werf
Deze Wiki is onderdeel van Google Apps.en maakt deel uit van een nieuw concept. 
Ontwikkelingen:
 • Tot ver in de 80-er jaren waren computers en IBM synoniem. Vaak (en nog) werden deze computers gebruikt voor massale gegevensverwerking, zoals declaratie verwerking, belasting inning, factureren etc.
 • Midden jaren 80 kwam de computer ook binnen het bereik van veel huishoudens. Voornamelijk voor teksten, berekeningen, spelletjes. Microsoft werd toen een dominante speler met Office en Windows. Ook het moment dat veel organisaties de voordelen zagen van kleinere en flexibeler computers op een bureau. 
 • Eind jaren negentig kwam internet in opkomst en Google werd een belangrijke speler, vooral door haar zoekmachine. 
(Oracle en andere spelers heb ik even buiten beschouwing gelaten, omdat deze wat meer trendsettend zijn op specifieke gebieden.) 

Trends:
 • Al een tijdje in de 21e eeuw verwachten velen dat het dure en lastige beheer van al die software op al die bureau's beter kan worden uitbesteed. Er gaat vaak wel erg veel tijd verloren om al die foutjes van Microsoft te corrigeren. (Hoewel dat steeds beter wordt.)
 • Een tweede trend is dat mensen steeds meer willen samenwerken en last krijgen van al dat 'gemail'. Wat is er dan handiger dan gegevens neerzetten op het internet?

Spelers:

Vrijwel alle spelers doen mee met aan die trend.
 • IBM en Oracle wat meer voor de top-100 organisaties.
 • Microsoft met office en sharepoint voor veel middelgrote organisaties
 • Google voor eindgebruikers en virtuele of kleinere organisaties
Onderaan deze pagina de uitkomsten van een toonaangevend onderzoeksbureau (Gartner) met de sterke en zwakke punten per speler. 

Het is overigens geen wonder dat Google juist op het gebied van innovatie als beste scoort. Enerzijds nauwelijks ballast door het verleden. Anderzijds omdat de distributie van software niet nodig is. (Alles wordt beschikbaar gesteld via internet en je hoeft de programma's niet te installeren.) Dat maakt Google ideaal voor organisaties, die snel en flexibel willen werken. 

Naast de wiki (sites) van bestaat Google Apps ook nog uit:
 • Calendar Vergelijkbaar met de afspraken agenda van outlook
 • Gmail      Vergelijkbaar met mail van outlook
 • Docs      Vergelijkbaar met office (Word, Excell en Powerpoint)
Belangrijke voordelen van deze programma's is dat je kunt samenwerken met iedereen die een internetverbinding heeft. Je hebt dan geen last meer van allerlei email en attachements, die erg onhandig zijn als je met meerderen informatie wilt delen. Op dit moment experimenteert Google met Wave en Buzz. Daarnaast probeert Google met Chrome een browser op de markt te zetten, waarmee windows overbodig wordt. Niet onbelangrijk voor sommige organisaties zijn de besparingen van Google APPS t.o.v. Microsoft Exchange 2007 

Microsoft biedt inmiddels met sharepoint en office ongeveer dezelfde mogelijkheden, alleen moet je zelf een provider vinden. De SJIXX aanpak van kennismanagement is overigens ook geschikt voor Sharepoint. De aanpak is dezelfde. De tooling is wat anders.

Technologisch zijn alle organisaties in staat om elkaar bij te houden. Of het businessmodel van Microsoft met haar licentiestructuur in de toekomst toepasbaar blijft is de vraag. Zelf verwacht ik dat computers met een harde schijf en operating system in de toekomst van het bureau zullen verdwijnen. (Een beetje terug naar het IBM-tijdperk, zonder IBM.)

Een tweede trend zijn mashes. Ik verwacht dat in wiki-achtige structuren iedereen ook toegang gaat krijgen tot informatie die tot dusverre alleen beschikbaar was in gespecialiseerde functionaliteit. Bijvoorbeeld delen van de boekhouding of van personeels informatiesystemen en project managementsystemen. (Soort Self-Creating Knowledge Bases.) Ook die van samenwerkingspartners. Het wordt dan de vraag 'wat doen we met al die informatie?'.  

Zover is het nog niet en het is denkbaar dat er hele nieuwe organisatie vormen gaan ontstaan, die hele andere diensten gaan leveren, waarvoor hele andere informatie belangrijk zal zijn.

    • Toelichting:
    • Partner User Ecosystem heeft te maken contracten en voorwaarden. Met name grote organisaties stellen daar hoge eisen aan.
    • Pace of innovation is de snelheid om met nieuwe concepten te komen. Niet onbelangrijk in een snel veranderende tijd. 
    • Technology Breadth/depth. Het aantal verschillende soorten technologie, waar je mee bezig bent. Veel organisaties gebruiken unix vm-platformen, virtuele machine parken. 
    • Enterprise focus. Met name van belang voor grote multi nationals. Van Bejing tot Emmen End User mindshare. De wereld denkt in word. Veel grotere organisaties zien liever geen onnodige weerstand.
Comments